Macam-Macam Ada Kek Lapis

Kek Lapis Sarawak

Wow ….Kek Lapis Sarawak. Dengan melihatnya saja sungguh unik dan menawan ! Rasanya pula..hm … menakjubkan. Setiap lapisan kek dengan pelbagai perasa dan warna bila dicantumkan , hingga tak terkata enaknya dan menyelerakan.

Kek lapis Sarawak di perkenalkan kepada orang Sarawak daripada Indonesia sekitar tahun 1998. Kek Lapis Indonesia di ketengahkan semenjak era pemerintahan Belanda dan terkenal dengan Kek Lapis Lengit yaitu Kek Lapis berempah dan Kek lapis Surubaya.

Keunikan Kek Lapis Sarawak adalah hasil dari seni kraf tangan yang tinggi , keterujaan ( passion ), ketelitian , keunikan serta ide ide kreatif tambahan pula dengan cara membakarnya yang berbeza beza akan menghasilkan kek lapis yang cantik tersusun rapi dan menawan.Rasanya pula berbeza beza dan menakjubkan !

Kek Lapis Sarawak yang dihasilkan dengan pelbagai corak , rasa yang menarik bolih dibahagikan kepada tiga kategori yaitu kek Lapis Biasa , Kek Lapis Bercorak ( Design ) dan Kek Roll. Dan antara Kek Lapis Biasa yang sungguh diminati ramai adalah Kek lapis Chocolate , Kek Lapis Masam Manis , Kek lapis Sisik Ikan , Kek Lapis Strawberry Chocolate, Kek Lapis Horlick dan Kek Lapis Prune. Manakala Kek Lapis Bercorak yang di impi impikan ramai adalah Kek Lapis Kenyalang , Kek Lapis Pua Kumbu , Kek Lapis Mami Jarum , Kek Lapis Matahari , Kek Lapis Tulip , Kek Lapis Tikar Mengkuang , Kek Lapis Kipas , Kek Lapis Tocang dan akhir sekali Kek Lapis Muhabatin. Kek Roll adalah kek dihasilkan mengikut perisa dan warna dan berbentuk kecil dan pelbagai corak.Kek Lapis Sarawak kini juga di hasilkan mengikut citarasa individu dengan ide ide kreatif untuk tujuan hadiah korporat , hadiah perkahwinan dan pertunangan , serta hadiah harijadi.

Potensi Kek Lapis Sarawak sangatlah baik memandangkan Kek Lapis Sarawak sememangnya begitu popular di kalangan penduduk Bumi Kenyalang dan juga pelancong tempatan terutama dari Semenanjung Malaysia sehinggalah ke negara jiran termasuk Brunei Darussalam.

Keunikan reka bentuk, cara pembuatan di samping rasanya yang enak dan berbeza berbanding kek lapis biasa menjadikan kek lapis Sarawak sebagai ‘buah tangan’ yang wajib dibawa pulang oleh pelancong luar yang berkunjung ke negeri Sarawak.

Memandangkan Kek Lapis Sarawak mendapat tempat dan permintaan tinggi daripada Semenanjung , Kerajaan negeri Sarawak telah mengistiharkan Kek Lapis Sarawak sebagai “ Signature Product “ negeri Sarawak pada 20 Januari 2008 yang di sempurnakan olih Datin Fatimah Abdullah, Menteri Di Jabatan Ketua Menteri Sarawak.

Petua Jangan Di Lupakan

Terdapat beberapa jenis bahan asas yang sering digunakan dalam pembuatan kek.Bahan-bahan tersebut ialah tepung gandum, gula, lemak dan telur. Apakah fungsi bahan-bahan ini? Setiap satunya memainkan peranan penting untuk menghasilkan sebiji kek yang enak dan menyelerakan.

1. Tepung gandum – Dalam pembuatan kek, tepung yang sering digunakan adalah tepung protin rendah (low protein) seperti tepung kek, tepung superfine, Red Rose dan sebagainya. Anda boleh gunakan tepung gandum biasa(serbaguna/protin sederhana) tetapi teksturnya lebih kasar berbanding jika menggunakan tepung protin rendah yang menjadikan kek lebih halus.Tepung gandum berfungsi sebagai agen penyerap cecair dari telur/air dan membentuk struktur yang kukuh buat kek itu. Tanpa tepung yang cukup, kek menjadi lembik seperti puding.

2. Gula – Gula berfungsi memberikan rasa manis dan melembutkan adunan.Ada sesetengah kek yang mempunyai kandungan gula yang tinggi agar menjadi pengawet semulajadi supaya kek tahan lebih lama, contohnya kek buah. Dalam kek mentega, gula dicampur dengan mentega dan dipukul hingga kembang dan gebu.Gula ini membantu lemak memerangkap sel-sel udara yang penting untuk menaikkan adunan kek nanti. Dalam kek yang menggunakan kaedah membuih (foaming method) seperti membuat kek span, gula membantu menstabilkan buih-buih telur supaya mudah digaul dengan bahan-bahan lain seperti tepung gandum.

3. Lemak – Dalam pembuatan kek, lemak yang digunakan adalah seperti mentega atau majerin. Lemak berfungsi melembut dan melincirkan glutin dalam tepung dan menjadikan kek lembut dan halus. Dalam kek mentega, lemak yang digunakan adalah dalam bentuk pepejal seperti mentega atau majerin. Untuk mendapatkan kek yang lebih sedap, mentega adalah dicadangkan tetapi kebanyakan pengusaha bakeri mencampurkan mentega dan majerin untuk menjimatkan kos dan volume yang lebih baik bagi kek tersebut.Lemak ini dipukul bersama gula untuk memerangkap sel-sel udara dan menjadikan ia ringan dan gebu. Lemak yang digunakan dalam kek span adalah dalam bentuk cecair samada mentega cair, majerin cair atau minyak masak. Ia memberi kelembutan dan kelembapan kepada kek.

4. Telur – Telur berperanan menyebatikan semua adunan dan memberikan kelembapan kepada kek. Dalam kek mentega, telur yang merupakan cecair membantu menyebatikan mentega dan gula . Ia juga membantu mencairkan gula . Dalam kek span, telur adalah sumber penaik yang utama dimana sel-sel udara yang terperangkap dalam buih-buih telur itu akan mengembang apabila dibakar. Proses ini akan menaikkan kek dan menjadikan ia kembang dan gebu. Telur juga menyediakan rasa lemak dan warna kuning kepada kek.

Begitulah serba sedikit tentang peranan bahan-bahan yang digunakan dalam pembuatan kek. Disamping bahan-bahan diatas, ada banyak lagi bahan-bahan tambahan yang dimasukkan untuk memberikan perbezaan rasa dan warna kepada kek.

(Dipetik dari Tip&Panduan http://resipinoraini.blogspot.com )

1. Membersihkan Ketuhar
Selepas ketuhar digunakan biarkan ia sejuk. Selepas itu bersihkan ketuhar dari kotoran dan habuk yang melekat.Gunakan air sabun pencuci pinggan dan kain buruk.Lapkan kering-kering.

2. Lembutkan Mentega
Mentega atau krim keju hendaklah dikeluarkan 30 minit sebelum digunakan agar ia lembut dan mudah diputar.

3. Bersihkan Telur
Sebaik-baiknya, telur yang hendak digunakan dibersihkan dari kotoran agar tidak masuk dalam adunan kek. Keluarkan telur dari peti sejuk 1 jam sebelum digunakan.

4. Pilih tin pembakar yang bersesuaian
Gunakan tin pembakar jenis aluminium dan saiznya perlu sesuai dengan resepi. Boleh guna yang bulat, empatsegi dll.

5. Gris tin pembakar
Untuk kek berasaskan mentega, tin perlu digriskan dengan mentega atau majerin dan lapik kertas serap minyak. Gunakan berus pastri untuk
menyapunya.

6. Panaskan ketuhar
Sebelum membakar kek atau biskut, panaskan ketuhar kepada 180 darjah celcius selama 15 minit.

7. Tepung yang sesuai
Gunakan tepung yang paling sesuai dengan jenis masakan anda.Jika membuat kek gunakan tepung kek dan jika membuat roti pula gunakan tepung roti.

8. Ayak tepung
Kebanyakan resipi menghendaki kita mengayak tepung sebelum mengadun. Tujuannya untuk memasukkan seberapa banyak udara ke dalam tepung agar kek menjadi ringan dan gebu.

9. Sejukkan kek
Kek hendaklah disejukkan sebelum dipotong. Gunakan pisau tajam atau pisau bergerigi untuk memotong kek agar tidak berderai.

10. Potong kek buah
Sebelum memotong kek buah, sejukkan kek semalaman dalam peti sejuk agar ia keras. Kemudian potong dengan pisau bergerigi. Ini untukelakkan buah terkeluar.

11. Simpan kek
Untuk menyimpan kek agar tahan lama, balut dengan kertas aluminium ,
masukkan dalam bekas bertutup dan simpan dalam peti sejuk. Kek span dan mentega tahan 1 minggu. Kek lapis tahan satu bulan

(Dipetik dari Baking Tips http://resipinoraini.blogspot.com )

Advertisements

Arkib

June 2018
M T W T F S S
« Jul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Blog Stats

  • 25,630 hits
Advertisements
%d bloggers like this: